2018. január 15., hétfő

10 napos imaközösség - 5. nap - VASÁRNAP

A teljes anyagot itt lehet letölteni: http://adventista.hu/esemeny/tiz-napos-imakozosseg/
A napi anyagok pedig itt lehet olvasni: 
http://40reggeljezussal.blogspot.hu/

5. nap – AZ EFÓD

„Vénségetekig ugyanaz maradok, ősz korotokig én hordozlak! Én alkottalak, én viszlek, én hordozlak, én mentelek meg.” (Ésa 46:4)

Ahogy a főpap a vállán viselte az efódot, úgy hordozza a mi Főpapunk terheinket, megerősít bennünket próbáinkban és képessé tesz arra, hogy bizonyságot tegyünk, még a nehéz körülmények között is.

Drága Megváltónk meghívott, hogy őhozzá csatlakozzunk, egyesítsük gyöngeségünket az ő erejével, tudatlanságunkat bölcsességével, érdemtelenségünket érdemeivel. (The Faith I Live By, 96. oldal)
Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok. (1Pt 5:7)
Van biztos orvosság a csüggedtek számára: a hit, az ima és a munka. A hit és tevékenység napról napra növekvő biztonságérzetet és megelégedést ad. Kísért-e az a gondolat, hogy átengedd magad a nyugtalanító balsejtelmeknek és a teljes csüggedésnek? A legsötétebb napokban se félj! Akkor sem, ha a látszat nagyon ijesztő. Higgy Istenben! Ő tudja, mire van szükséged. Nála van minden hatalom. Szeretete és könyörülete végtelen, kimeríthetetlen. Ne félj attól, hogy ígéretét nem váltja be! Ő az örök igazság. Soha nem változtatja meg szövetségét, amelyet az Őt szeretőkkel kötött. Szükségletük szerinti erőt ad szolgáinak. Pál apostol tanúsította: „De ő ezt mondta nekem: »Elég neked az én kegyelmem; mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz«... Ezért a Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban; mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős” 2Kor 12:9–10 (Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó,  105. oldal)
Napról-napra megújul azok ereje, akik szeretik és szolgálják őt. Rendelkezésükre bocsátja értelmét, hogy miközben szándékát megvalósítják, ne tévedjenek. Isten szolgálatában semmi keresnivalója a reménytelenségnek. Hitünknek el kell viselnie a ránehezedő nyomást. Isten képes és készséges is megadni szolgáinak a kellő erőt. Nemcsak teljesíti, hanem túl is tesz a benne bízók legbátrabb váradalmain. Aszerint ad bölcsességet nekik, amint különböző helyzetük megköveteli. (Testimonies for the Church, 8. kötet, 10-11. oldal)
Önmagunktól nem tudjuk elsajátítani és gyakorolni Krisztus vallását. Csalárdabb a szív mindennél, de Jézus a lelkek nagy orvosa, aki tévedhetetlen hozzáértéssel olvas a szívekben, jobban, mint az ember a sajátjában, megmutatta, hogyan tisztulhatunk meg a bűntől. „Elég néked az én kegyelmem” (2Kor 12:9) – mondja azoknak, akik siránkoznak gyarlóságaikon. „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” Aki hív, hogy kövessük Őt, minden terhet megvizsgál, mielőtt a vállunkra helyezi. Minden megpróbált és megkísértett léleknek ezt mondja: meg tudlak erősíteni keresztényi kötelességeid teljesítésére. Hitünk szerzőjére és bevégzőjére tekintve meglátjuk arcának ragyogását, visszatükrözzük képmását, és az érett férfiúság teljességének mértékére jutunk. Vallásunk mások számára vonzóvá válik, mert Krisztus igazságosságának illata járja át. Boldogok leszünk, mert lelki ételünk és italunk a szentség, békesség és öröm lesz. (Review and Herald, 1897. május 4.)
Nagyszerű dolog, ha szívünk békében él Istennel, összhangban a Teremtőnkkel. Amikor a gonosz példa ragályossága megtévesztő megjelenésével eltántorítaná az embert kötelességtől, Isten angyalokat küldj megmentésére. De hogyha mi csalogattuk magunkra a kísértést, akkor nem kapunk Istentől segítséget, hogy legyőzzük. A három ifjú azért viselte el a tüzes kemencét, mert Jézus járt velük a lángok közt. Ha maguk jószántából mentek volna a tűzbe, akkor megemésztette volna őket. Így lesz ez velünk is. Ha nem megyünk szándékosan a kísértésbe, Isten meg fog őrizni, mikor ránk tör. (Signs of the Times, 1897. szeptember 2.)
Az Úr embereket támaszt, Szentlelkét adja nekik és felkészíti őket az elvégzendő munkára. Maga Isten, az igazság Istene képesíti őket arra, hogy erőteljes és elő bizonyságtevői legyenek. Nem a saját indíttatásukból indulnak el; Isten Lelke készteti őket arra, hogy önkéntesen védjék az igazságot. Isten gondoskodik róluk; látja, hogy mire van szükségük, és évről évre intézkedik, hogy terve működjön. Isten nem engedi meg az embernek, hogy oda sodródjon, ahova akar. Ha az ember ember marad, Isten munkálkodni fog benne és általa. (Review and Herald, 1897. május 25.)

A közös ima javasolt formája

Dicsőítés
·          Urunk, dicsőítünk azért, aki vagy – hatalmas vagy és türelmes, és meg tudsz váltani bennünket.
·          Dicsőítünk téged azért, hogy át tudsz vezetni bennünket a nehézségeken.
·          Köszönjük, hogy tartós békességünk és örömünk lehet benned.
Bűnvallás és a bűn feletti győzelem kérése
·          Urunk, kérünk, mutasd meg, hogy mely bűnöket kell nyilvánosa és melyeket személyesen megvallanunk! Győzelmet kérünk ezek fölött a bűnök fölött!
·          Bocsáss meg azokért az esetekért, amikor saját erőnkből akartunk sikereket elérni, és nem engedtük meg, hogy te hordozzál bennünket.
·          Köszönjük, hogy 1Jn 1:9 szerint megbocsátasz nekünk.
Könyörgés és közbenjárás
·          Urunk, kérünk, hordozz bennünket, amikor gyengék vagyunk.
·          Adjad, hogy a te erőd a mi erőteleségünk által jusson el céljához (2Kor 12:9)!
·          Atyánk, kérünk, segíts, hogy ne nyugtalankodjék a szívünk (Jn 14:1)!
·          Segíts bíznunk ígéretedben, amelyet Ézsaiás 41:10-ben tettél: hogy megerősítesz, megsegítesz, és győzelmes jobboddal támogatsz!
·          Kérünk, hogy segítsd át egyházunk fiataljait és családjait ezeken a nehéz időszakokon!
·          Mutasd meg azokat az embereket a környezetünkben, akik szenvednek! Kérünk, segítsd át őket az ő nehézségeiken!
·          Urunk, kérünk, mutasd meg, hogyan rendeljük alá életünket teljesen neked! Tégy bennünket eggyé Krisztusban! Egyesíts minket a világnak szóló utolsó hangos kiáltás hirdetésében!
·          Urunk, Te megáldottad egyházunkat a bibliai igazság mélységes megértésével. Add, hogy alázattal és örömmel megosszuk azt a körülöttünk élőkkel!
·          Atyánk, kérünk, áldd meg a kiscsoportos erőfeszítéseket és házi gyülekezeteket szerte a világon. Kérünk, indíts még több hűséges gyülekezeti tagot arra, hogy bizonyságot tegyenek Jézusról és csodálatos jelleméről saját szomszédságukban!
·          Urunk, kérünk, taníts meg bennünket arra, hogy hitelveinket tisztán, kreatívan és bibliai hitelességgel hirdessük. Adjad, hogy Jézus szeretete legyen mindennek a középpontjában, amit hiszünk!
·          Urunk, imádkozunk azért a hét (vagy több) személyért, akik a személyes imalistáinkon szerepelnek. Bárcsak meglátnák szükségleteiket és megnyitnák szívüket a Szentlélek előtt!
·          Imádkozunk a jelenlevők személyes szükségleteiért is. 
Hálaadás                                                                 
·          Istenünk, köszönjük, hogy „akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el” (Ésa 40:31).
·          Köszönjük, hogy „akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott” (Rom 8:28).
·          Köszönjük, hogy válaszolsz azokra az imáinkra, amelyek akaratod szerint hangzanak el!


Javasolt énekek:  Tüzed, Uram Jézus; Az én napom Jézus (HÉ 80); Jézus vezessél, mint pásztor (HÉ 313); Az áldott égi szó vezet (HÉ 217); Világosságom vagy, Uram (HÉ 252); A megnyitott szent Biblia (HÉ 476)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése