2020. január 14., kedd

10 NAP IMÁDSÁGBAN 2020 - 7. nap KEDD


MA IS ÉLŐBEN 20:00 órakor várunk szeretettel! Itt jelentkezhetsz be: https://zoom.us/j/5555144000

10 nap imádságban 2020

Keressük és kérjük Isten Szentlelkét!

7. nap – Imádkozzunk a Szentlélekért!
 „Minden alkalommal minden imádsággal és könyörgéssel imádkozzatok a Lélek által. Ebben legyetek éberek minden állhatatossággal és könyörgéssel az összes szentekért (Ef 6:18).

Bizonyságtétel

„Krisztus a Közbenjárónk, és a Szentlélek is folyamatosan közbenjár értünk, de a Szentlélek nem úgy könyörög értünk, mint Krisztus, aki felmutatja vérét, ami kiontatott a világ megalapítása előtt. A Lélek a szívünkben munkálkodik, általa tudunk bűnbánó imát, dicsőítő és hálaadó imádságot mondani. Az ajkunkon felcsendülő hála annak eredménye, hogy a Lélek szent emlékeket ébreszt lelkünkben, és zenét hoz elő szívünkből” (EllenWhite: SDA Bible Commentary, 6. köt., 1077-1078. o.).  

Az ima nagy kihívást jelent. Nem látjuk Istent, és legtöbben ritkán, vagy egyáltalán nem halljuk Őt. Nem tudjuk érinteni, és néha úgy tűnik, nagyon nehezen jönnek a válaszok. Sok kérdésünk van azzal kapcsolatban, hogy hogyan működik az imádság, vagy, hogy – látszólag – miért nem működik.

Emlékszem egy időszakra a fiatal koromból, hogy az ima miatt egyre feszültebb lettem. Sokszor, amikor lehajtott fejjel és becsukott szemmel imádkoztam, akkor elálmosodtam, máskor pedig inkább az elvégzendő dolgok listájával volt tele a fejem, nem pedig azzal, hogy beszéljek az Úrral. Az olyan énekek, mint az „Áldott óra, meghitt perc…”, teljes rejtélyt jelentettek számomra. „Hogy imádkozhat valaki egy egész órán át? Én alig tudok összehozni 15 percet. Ráadásul egy kérdőív eredménye azt mutatta, hogy az átlag lelkész 7-10 percet imádkozik naponta. Bűntudatot éreztem. A lelkésznek mindenek felett az ima iránt kellene elköteleződnie, hiszen ez fontosabb mindennél!

Miközben a Szentlélek témáját tanulmányoztam, ehhez az igevershez érkeztem: „Ugyanakkor a Lélek is segítségére van a mi erőtlenségünknek. Mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, amint kellene, de maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal” (Róm 8:26, ÚRK). Akkor nem igazán értettem ezt a verset, de az világos volt, hogy a Szentlélek majd segít nekem az imádkozásban. Már ez az egy gondolat is változást hozott az imaéletembe. Isten megígérte, hogy segít imádkozni, ezért hát teljes szívből könyörögtem ennek az ígéretnek a teljesüléséért. Amikor elálmosodtam, igényeltem az ígéretet. Amikor elkalandoztak a gondolataim, igényeltem az ígéretet. Az imáim minősége javult, és az imával töltött idő is több lett. Amikor pedig több időt kezdtem szánni az imára, személyes életem kihívásai is megoldást nyertek, illetve megszűntek. Csodák történtek. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de igaz, hogy az imával töltött idő mennyisége éppolyan fontos, mint a szavaink tartalma és minősége.

Habár az ima néha még mindig kihívást jelent, azt tapasztaltam, hogy az idő ilyenkor gyorsan elröpül, és nincs gondom azzal sem, hogy elalszom, vagy elkalandoznak a gondolataim. Tudom, hogy Isten meghallgatja imáimat, és azt is tudom, hogy az általa megfelelőnek ítélt időben és módon válaszol. Tehát, a Biblia alapján azt mondhatjuk, hogy Lélekben imádkozni azt jelenti: emberileg erőfeszítést teszünk azért, hogy több időt töltsünk imában, ám közben bízunk a Szentlélekben, hogy ihletni és erősíteni fog.

Néhány gyakorlati ötlet imaéletünk javításához:
·          Imádkozzunk a Szentírás bizonyos szakaszai alapján! Olvassunk el egy adott igeszakaszt, és imádkozzunk az Úrhoz annak értelmében.
·          Énekeljünk! A saját énekeskönyvünk és más keresztény énekeskönyvek sok imát tartalmaznak – megzenésített formában. Az éneklés is az imádság egy formája.
·          Imádkozzunk olyan helyen, ahol friss levegő van, és nincsenek zavaró tényezők.
·          Vezessünk naplót az imáinkról. Sokan hasznosnak tartják, hogy leírják az imákat, így összeszedettebb, világosabb gondolatokat fogalmazhatnak meg.
·          Találj egy imapartnert, akivel személyesen vagy telefonon keresztül tudsz imádkozni.
·          Vegyél részt imaórákon (gyülekezetben, vagy házi csoportokban). Vagy szervezz imaalkalmakat a saját otthonodban.
·          Vezess listát azokról a dolgokról, amikről beszélned kell Istennel.   

Bibliaszövegek, melyek alapján imádkozhatunk
·          Júd 20 – Ha Lélekben imádkozunk, építjük hitéletünket.
·          Ef 6:18 – Minden kérésünket a Szentlélek által mondjuk el imában.
·          Lk 11:11-13 – A Szentlélek imáinkra válaszul érkezik hozzánk.
·          1Tim 2:1 – Az ima a legfontosabb dolog, amit tehetünk.
·          Lk 22:43 – Isten nekünk is segít erővel imádkozni, ahogyan Jézusnak segített.
·          1Móz 32:24 – Jákob küzdött Istennel. Az ima néha kemény munkának tűnik.
·          Lk 18:1 – Áldást kapunk, ha csüggedés nélkül kitartunk az imában.
·          Zak 12:10 – A kegyelem és imádság Lelke kitöltetik ránk és családjainkra.

A közös ima javasolt felépítése és témái

·          Drága Atyánk, tégy engem az ima emberévé, és használj fel arra, hogy áldás lehessek a környezetemben élők számára! Kérlek, töltsd ki rám Szentlelkedet, és adj nekem erőt!
·          Uram, kérlek, dorgáld meg a sátánt és a gonosz lelkeket, akik megkötözve akarnak tartani! Adj nekem győzelmet bűneim felett véred ereje által!
·          Urunk, mentsd meg gyermekeinket és unokáinkat! Küldj el minden angyalt, akiket csak nélkülözni tud a menny, hogy az örök életre vezessék őket! Törd meg felettük sátán hatalmát, add, hogy lássák jóságodat, és add nekik a bűnbánat lelkét!
·          Áldd meg lelkészeinket, tanítóinkat, evangélistáinkat és tagjainkat szerte a világon az imádság lelkületével! Népünk egységes hangja szálljon fel a mennybe a dicsőítő és közbenjáró imák kórusában!
·          Urunk, kérjük a te védelmedet a sebezhető gyermekekre, tinédzserekre! Kérjük, oltalmazd meg őket mindazoktól, akik árthatnak nekik; megronthatják őket!  
·          Urunk, kérünk, adj együttérző szívet, gyöngéd kezeket, kedves szavakat azoknak, akik gyermekotthonokban dolgoznak!
·          Imádkozunk azon gyermekek családtagjaiért, akik lázadnak a tekintély ellen. Kérünk, add a te kegyelmedet, hogy együttérző, részvétteljes szívvel tudják kezelni a helyzeteket!
·          Kérünk, hívj el városi misszionáriusokat, hogy gyülekezeteket alapítsanak az Inter-Európai Divízió 20 országának 806 népcsoportjában!
·          Kérünk, hívd el munkások seregét, hogy gyülekezeteket alapítsanak az Inter-Amerikai Divízió 38 országának 948 népcsoportjában!
·          Urunk, te irányíts majd minden döntést a 2020-as Generál Konferenciai Ülésen! Add, hogy minden küldött, vezető és látogató a megújulás és szeretet lelkével töltekezzen be!
·          Imádkozunk saját gyülekezetünk tagjainak szívfájdalmaiért, és mindenkiért, aki itt jelen van.
·          Imádkozunk azért a hét személyért, akik az imalistánkon szerepelnek. Atyánk, csak Te ismersz minden élethelyzetet, amiben barátaink, családtagjaink és munkatársaink vannak. Vezesd őket a te ösvényeden, és vond őket közel magadhoz! Igényeljük 1jn 5:16 ígéretét.
·          Imádkozunk a jelenlevők személyes szükségleteiért is. 

Javasolt énekek:  Ó, áldott óra, meghitt perc (HÉ 297); Van szívednek bánata, búja (Emeld fel szemed Jézusra… - írott ének; Ó, mily hű barátunk Jézus (HÉ 300); Jézus nyája szentülj meg (HÉ 298)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése