2019. január 14., hétfő

10 napos imaközösség - 6. nap HÉTFŐ - január 14

10 nap imádságban 2019
http://40reggeljezussal.blogspot.com/

Egy mélyebb tapasztalat

6. nap – A bűnbánat ajándéka
 „Alázzátok meg tehát magatokat Istennek hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején. (1Pt 5:6).
G köztiszteletben álló tanár volt egy bentlakásos iskolában Washington keleti részének szelíd dombjai között, az Egyesült Államokban.

Ebben az iskolában nem csak az olvasásra, írásra, matematikára és szakmai tárgyakra oktatták a diákokat, hanem a keresztényi élet megélésére is. A diákok megtanulták, hogyan adjanak bibliaórákat, prédikáljanak az evangelizációs összejöveteleken, vezessék a gyülekezeteikben a szombatiskolát és  a missziómunkát. G oroszlánrészt vállalt a tanításban.

G a Jézushoz vezető út című könyvből tanította a 11. osztályos diákokat. Gyakorlati módszereket használt arra, hogy bevésse diákjai elméjébe az evangélium egyszerű voltát, és fontosnak érezte, hogy magukévá tegyék azokat az elveket, hogy hogyan járjanak Jézussal, és lakozzanak Őbenne naponta. G egész élete az Isten hatalmáról szóló bizonyságtétel volt, és próbálta diákjai elméjébe vésni, mennyire fontos minden napunkat Istennel kezdeni. „Minden reggel első dolgotok legyen magatokat Istennek felajánlani. Így imádkozzatok: »Fogadj el Uram, a te tulajdonodnak! Összes terveimet lábaidhoz teszem. Használj fel ma is szolgálatodra! Maradj velem s engedd, hogy minden munkámat tebenned végezzem!« Ez mindennapi kötelességetek legyen. Minden egyes reggel újból szenteljétek magatokat az Úrnak. Összes terveiteket néki rendeljétek alá, hogy megvalósítsátok vagy feladjátok, ahogy gondviselése akarja. Így adjátok át, ajánljátok fel Istennek napról napra életeteket, hogy az mindinkább átalakuljon és hasonlóvá legyen Krisztus életéhez” (Jézushoz vezető út. Budapest, 1999, Advent Kiadó, 53. o.).

G nem csak a felsősöket tanította bibliaismeretre, de ácsmunkát is oktatott a kilencedikes fiúknak. Az órát két részre osztotta: először egy könyvből átnézték, mit is kell csinálniuk, aztán pedig megvalósították a gyakorlatban is. Az egyik napon G három fiúnak segített állványzatot ácsolni, míg a másik három a pallók tetején játszott. G megkérte a fiúkat, hogy másszanak le onnan, mert leeshetnek, és valaki megsérül. A fiúk továbbra is a fakupacon birkóztak, és amikor a tanár odament, hogy rendre utasítsa őket, egy nagy palló a lábára esett. Egy lábon ugrált körbe-körbe fájdalmában, miközben másik, sebesült lábát fogta. A fiúk azt hitték, bohóckodik, ezért nevettek rajta, és mutogattak rá. G tanár úr dühbe gurult. Indulatosan rákiabált a fiúkra. Mint Mózes, amikor elvesztette hidegvérét Izrael fiaival szemben, úgy dühödött fel most ő is a diákjaira.

Kiszaladt az egyik közeli irodába, és így kiáltott Istenhez: „Ezt már fújhatom, Uram! Nem taníthatok többé!” Jézus szelíd, kedves együttérzése vigasztalta meg szívét, bűnbánatot, majd bűnbocsánatot hozva. „Még valóban lelkiismeretes egyéneket is, kik Istenért kívánnak élni, [Sátán] gyakran félrevezet, hogy saját gyengeségeiken és bűneiken gondolkozzanak, és ily módon, elszakítva őket Krisztustól, reméli, hogy győzelmet arat felettük. … Nyugodjatok meg Istenben! Amit rábíztok, azt meg fogja őrizni. Ha magatokat teljesen az Ő kezeibe ajánljátok, akkor annak segítségével, aki benneteket szeret, mindeneken túláradóan győzedelmeskedtek” (Jézushoz vezető út. Budapest, 1999, 54-55. o.).

Amíg imádkozott, ez a gondolat jött: „Nem maradhatsz egész nap az irodában! Menj, és mondd meg a fiúknak, hogy rosszul mutattál be engem a tetteiddel.” G tanár úr alázatos szívvel ment vissza a fiúkhoz, akik még mindig ott ácsorogtak, és magukat okolták a történtekért. „Ma nem jól mutattam be nektek Jézust. Bocsánat!” – kért bocsánatot tőlük. A fiúk próbálták vigasztalni. „Rendben. Mindenkivel megesik. Semmi különös nincs ebben!”

A következő óra hittan volt. Előző órán azt a házi feladatot adta a diákoknak, hogy olvassák el a Jézushoz vezető út 5. fejezetét (Odaadás), és írjanak ki belőle egy gondolatot, ami megérintette őket. Amikor G belépett a terembe, úgy érezte, most nincs felkészülve a tanításra. A diákok bejöttek, leültek a helyükre, és az egyik lány odatette feladatát a tanári asztalra. G rápillantott a lapra, és a követezőt olvasta: „Reményetek nem önmagatokban, hanem Krisztusban van.” (Uo., 54. o.). Éppen erre az egy mondatra volt szüksége.

Évekkel később kapott egy levelet az egyik régi tanítványától. „Tudom, hogy nem volt büszke arra, ahogy a technika órán viselkedett” – szólt a levél. „De szeretném, ha tudná, hogy az, ahogyan akkor alázatosan elrendezte az ügyet, és bocsánatot kért tőlünk, nagyon sokat jelentett nekem. Most, hogy már én magam is apa vagyok, sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy meg kellett kérnem a gyerekeimet, bocsássanak meg a hibáimért, és az ön példája segített jobb apává válnom.”

A közös ima javasolt formája

Dicsőítés
  • ·          Urunk, dicsőítünk Közbenjárónkért, Jézus Krisztusért, aki esedezik értünk.
  • ·          Dicsőítünk téged azért, mert kudarcunkat győzelemre tudod fordítani.
  • ·          Dicsőítünk téged azért, hogy még ha elesünk is, Te nem vetsz el és nem fordulsz el tőlünk.


Bűnvallás és a bűn feletti győzelem kérése
  • ·          Urunk, kérünk, mutass rá életünk azon területeire, ahol a te szelídítő, finomító Lelkedre van szükségünk!
  • ·          Bocsáss meg nekünk, amikor elveszítjük türelmünket másokkal szemben, és dühünkben elhamarkodott szavakat ejtünk ki!
  • ·          Kérünk, add nekünk a te erődet, hogy bocsánatot kérjünk, amikor rosszul bántunk másokkal!

Könyörgés és közbenjárás
  • ·          Urunk, kérünk, add nekünk a békesség Lelkét, amikor idegesítenek bennünket!
  • ·          Urunk, imádkozunk a 8208 adventista iskoláért, amelyekben közel 2 millió diák tanul. Add, hogy ezekben az iskolákban mindig a bibliai igazságokat tanítsák, a fiatalokat pedig a misszióra és a szolgálatra neveljék!
  • ·          Urunk, adj bölcsességet, hogy el tudjuk érni a szekuláris kultúrákban élőket, akiket nem érdekel a vallás. Add Szentlelkedet, hogy lerombolja a válaszfalakat, amelyeket az elvilágiasodott ember épít a szíve köré!
  • ·          Imádkozunk a még el nem ért népcsoportokért Ázsiában, beleértve a muzulmánokat, a buddhistákat és a hindukat. Közülük sokan még sosem hallották Jézus nevét. Adj különleges bölcsességet, hogy betölthessük szükségleteiket!
  • ·          Áldj meg bennünket, miközben megpróbálunk elérni olyan embereket, akiket megkötöz a szellemimádat, a bálványimádat, az animista hit. Segíts megérteni az ő világnézetüket, és elvezetni őket a személyes Megváltóhoz!
  • ·          Urunk, kérünk, bátorítsd a hetednapi adventistákat szerte a világon, hogy úgy imádkozzanak, ahogy még soha korábban! Hadd könyörögjünk együtt a Szentlélek késői esőjéért! Kérjük, teljesítsd be rajtunk Jóel 2, Hóseás 6 és Apostolok cselekedetei 2 ígéreteit!
  • ·          Imádkozunk a Dél-Afrikai-Indiai-Óceáni Divízió területén lévő 18 ország 541 népcsoportjáért. Kérünk, vezesd el őket a bibliai igazságra!
  • ·          Mutasd meg nekünk, hogyan segíthetünk a menekülteknek gyakorlati és lelki szükségleteik terén! Add, hogy az egyházunk arról legyen ismert, hogy minden embert szeretünk, tekintet nélkül arra, hogy honnan származnak.
  • ·          Add, hogy hűségesen és egészében hirdessük Jelenések könyve 14. fejezetének hármas angyali üzenetét! Add, hogy minden tanításunk Krisztus szeretetéről és igazságáról szóljon!
  • ·          Imádkozunk azért a hét személyért, akik az imalistánkon szerepelnek. Kérünk, dolgozz hatalmasan az életükben! Igényeljük 1jn 5:16 ígéretét.
  • ·          Imádkozunk a jelenlevők személyes szükségleteiért is. 

Hálaadás                                                                                 
  • ·          Istenünk, köszönjük, neked, hogy képes vagy megőrizni a bukástól! (Júd 24)  
  • ·          Köszönjük, a bűnbánat, a bűnbocsánat és a megbékélés ajándékait!
  • ·          Köszönjük, Urunk, a szolgálatnak azt a példáját, amit Krisztus hagyott ránk! Kérünk, adj erőt, hogy kövessük az ő példáját! 


Javasolt énekek:  Tüzed, Uram Jézus; Az én napom Jézus (HÉ 80); Jézus vezessél, mint pásztor (HÉ 313); Az áldott égi szó vezet (HÉ 217); Világosságom vagy, Uram (HÉ 252)

Ígéretek, amelyeket igényelhetünk, amikor imádkozunk

·       „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól.” (1Jn 1:9)
Én fiacskáim, ezeket azért írom néktek, hogy ne vétkezzetek. És ha valaki vétkezik, van Szószólónk az Atyánál, az igaz Jézus Krisztus.” (1Jn 2:1) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése