2017. április 27., csütörtök

4. nap - április 27

4. NAP

Hogyan értheted meg a krisztusi nyelvezetet

Az  Istennel  való  beszélgetés   legyen  a  legfontosabb  tevékenység,  amit  megteszünk a nap első órájában. Az Úr parancsa mindazokhoz szól, akik szeretnék komolyan venni  a  lelki  növekedést: „Minden  reggel  első  dolgotok  legyen  magatokat  Istennek  felajánlani. Így imádkozzatok: »Fogadj el, Uram, a Te tulajdonodnak! Összes terveimet lábaidhoz teszem. Használj fel ma is szolgálatodra! Maradj velem s engedd, hogy minden munkámat Tebenned végezzem!« Ez mindennapi kötelességetek legyen. Minden egyes reggel újból szenteljétek magatokat az Úrnak” (Jézushoz vezető út, 69–70. old.)

„Miért nem értitek az én beszédemet? Mert nem hallgatjátok az én szómat” (Jn 8:43).  
„Megjegyezzétek, amit hallotok: Amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek, sőt ráadást adnak néktek, akik halljátok” (Mk 4:24). Olvasd el 5Móz 30:20, valamint Józs 22:5 versét. 
Istennek programja és terve van életem minden napjára. A nap kezdetén szükségem van arra, hogy megismerjem az Igéből életemre vonatkozó akaratát. Hogyan fedezhetem fel ezt minden nap? Vizsgáljunk meg néhány módszert, melyek segítségével felfedezhetjük akaratát mindennapjainkra: ima, az Ige olvasása, meghallgatása, engedelmesség és az Ige megtartása.

Az ima 
Ima által beszélünk Istennel, a Biblia tanulmányozása által pedig válaszolunk és reagálunk szavaira. Az ima és az Ige tanulmányozása egymástól elválaszthatatlanok. Amikor felébredek, lelkem ég a vágytól, hogy az Ő jelenlétében lehessek, s a Bibliából és a Prófétaság Lelke írásaiból megtudhassam, hogy mi a terve számomra. 
Ezen a találkozón a hívő szabadon elmondhat bármit, amit csak akar Istennek. Különböznek  a  szükségleteink,  s  azokat   fenntartás  nélkül  kell  az   Atya  lábai  elé  helyeznünk. Többek között a következőket tartalmazhatja az imánk: hálaadás, ráhagyatkozás, közbenjárás a családért és öt nem hívő barátért. Kérd a Szentlélek vezetését a Biblia és a Prófétaság Lelke által, hogy megismerhesd Isten mai napodra vonatkozó tervét.

Isten Igéjének olvasása 
A kommunikációs eszközök nyújtják a nap híreit, közleményeit, s ahhoz, hogy napirenden legyünk mindazzal, ami történik körülöttünk, meg kell állnunk, hogy elolvassuk és meghalljuk az eseményeket. Hasonlóképpen kínálja fel Isten is az Igét, amely bemutatja azt a napi programot, amit Ő szán nekünk. Ebben találjuk meg az Atya tanácsait, melyek által semlegesíthetjük azt a munkát, amit Sátán folytat a mai hívők ellen. 
Isten  akaratának  megismerése  minden  reggel  elengedhetetlen  annak  érdekében, hogy győzelmet arathassunk mind lelki, mind anyagi téren. A jó és a gonosz megkülönböztetésének a képességét az határozza meg, hogy milyen mértékben szereztünk tudomást e tervről és vállaltuk azt. Krisztus erre a szükségre utalva jelentette ki: „Tévelyegtek, mivelhogy nem ismeritek sem az írásokat, sem az Istennek hatalmát” (Mt  22:29).  Ha  nem ápolunk naponkénti kapcsolatot a nap első óráiban Istennel, akkor károsodhat józan ítélőképességünk az élet minden területén.
Annyiszor  olvassuk  el  a  szöveget,  amennyiszer  szükséges.  Törekedjünk  helyesen megérteni Isten akaratát, hisz ebben rejlik aznapi sikerünk. 
A testi ember nem érti a Lélek dolgait. Ezért kell figyelnünk arra, nehogy becsapjuk magunkat. Jézus a tanítványainak szegezte a kérdést: „Szemeitek lévén, nem láttok-é? És füleitek lévén, nem hallotok-é?” (Mk 8:18). 
Isten minden gyermekének a következő szeretetteljes meghívást teszi a nap kezdetén: „Akinek van füle, hallja, mint mond a Lélek a gyülekezeteknek” (Jel 2:7).

Hallgatás és engedelmesség 
Kire figyeljünk, miközben ilyen sokféle hang vesz körül? A felénk áradó hangok fontossági sorrendjének meghatározása a mi feladatunk. Szabadon eldönthetjük, kire figyeljünk jobban, ám az a szabadság nem adatott meg nekünk, hogy döntéseink következményeit is meghatározzuk. 
Ezen a világon Isten Igéjénél semmire sem kellene jobban figyelni. Elsősorban arra van szükségünk, hogy Isten hangjára figyeljünk, mert ez a legfontosabb. Érdemes hangsúlyoznunk, hogy nem elég hallgatni, figyelni is kell az elhangzottakra.
Ebben a pillanatban imádkozz Istenhez a következőképpen:
„Atyám, szeretném érthetően, tisztán hallani a hangodat, s közöld velem, hogy mit vársz el tőlem. Szeretnélek dicsőíteni ma Téged, amiért megteremtettél. Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád. Most pedig olvasni fogok az Igédből, mert szeretném, ha lelkem teljes mértékben rád figyelne.”
„Boldog ember, aki hallgat engem, az én ajtóm előtt virrasztván minden nap, az én ajtóim félfáit őrizvén” (Péld 8:34).
Ámos próféta jövendölte: „Ímé, napok jőnek, azt mondja az Úr Isten, és éhséget bocsátok e földre; nem kenyér után való éhséget, sem víz után való szomjúságot, hanem az Úr beszédének hallgatása után” (Ámos 8:11).
Csak az Isten Igéjének lelki kenyere képes kielégíteni a lélek fontos szükségleteit. A fizikai, testi kenyér hatása gyorsan eltűnik, a lelki kenyéré azonban örökre megmarad.
A nap kezdetén mi a lelked leghőbb vágya? Ha válaszod a következő: „Hogy járjak Isten előtt és fedezzem fel akaratát életemre vonatkozóan”, akkor folytasd így, és mélyítsd ezt a vágyat. Ha azonban nincs jelen ilyen érzelem az életedben, azonnal állj meg és vizsgáld meg a fontossági sorrendet.
Egyszer hallottam, amint egy testvér kijelentette: „A válságok azért vannak, hogy láthatóvá váljék, ki kicsoda.” Mennyire igaz ez a kijelentés! Ha valaki nem alakítja úgy szokásait, hogy békeidőben már a kora reggeli órákban Isten közelségét keresse, akkor mit fog tenni válság idején? Az, aki ébredés után elsőként Istent keresi, sokkal jobban fel fog készülni a mindennapi válságokra, és boldogabb lesz.
Boldog, aki olvassa, és akik hallgatják e prófétálásnak beszédeit, és megtartják azokat, amelyek megírattak abban; mert az idő közel van” (Jel 1:3).

Hallás és betöltés
Amikor belelapozunk a Bibliába, a Szentháromság élő Igéje van előttünk, s mivel az Igét nem lehet elválasztani Istentől, Ő is jelen van, ránk tekint és vágyik arra, hogy keressük Őt.
Ebben az ünnepélyes és szent pillanatban a következőkre kell figyelnünk:
1. Hit: Ez a te találkozásod Istennel, Jézussal és a Szentlélekkel. Érezd meg az Atya ölelését, Jézus barátságát és a Szentlélek törődését, hogy megkaphasd a mára szükséges táplálékot. Próbáld magad elé képzelni ezt a képet, s higgy abban, amit látsz és hallasz. 
Ha készek vagyunk mindenekelőtt Istent keresni a nap kezdetén, áldásban lesz részünk és átváltozunk, mivel megtaláljuk Őt, s magát az Úr Jézust csodálhatjuk. Ő mondta: „Én az engem szeretőket szeretem, és akik engem szorgalmasan keresnek, megtalálnak” (Péld  8:17). „És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem” (Jer 29:13).
2. Hallás: Törekedj arra, hogy különleges figyelemmel kövess minden szót, ami az Atyától, a Fiútól és a Szentlélektől származik. Élet van minden szóban, amit Isten mond a szívednek. 
3. Párbeszéd Istennel: Ne csupán hallgass, hanem imában beszélj is. Minden megértett üzenetre vagy szóra reagálj, ismételd el, folytass párbeszédet, adj hálát, dicsőítsd, s örülj minden szónak, amit Isten mond a szívednek. Fogadd meg, hogy teljes komolysággal figyelsz midenre, amit hallasz. Ne feledd: A Biblia tanulmányozásának és az imának együtt kell járnia. 
4. Tartsd meg: Érthető és határozott a bibliai parancs: „Az igének pedig megtartói legyetek és ne csak hallgatói, megcsalván magatokat. Mert ha valaki hallgatója az igének és nem megtartója, az ilyen hasonlatos ahhoz az emberhez, aki tükörben nézi az ő természet  szerinti ábrázatát: Mert megnézte magát és elment, és azonnal elfelejtette, milyen volt” (Jak 1:22-24). 
Naponta el kell határoznom, hogy tisztelem és dicsérem Istent teljes szívemből. Ha nem így járok el, akkor a szívem nem fogja komolyan venni az aznapra szóló isteni akaratot.

Következtetés 
Krisztus kortársai nem értették meg szavait, mert képtelenek voltak meghallani azokat. Mit mondhatunk azonban a mai nemzedékről? 
A lelki dolgok megértéséhez nincs szükségünk másra, csak arra, hogy lelki emberek legyünk. Mi a lelki ember első dolga? Isten elé járul azonnal, ahogy felébred, s keresi a Bibliában és a Prófétaság Lelkének írásaiban Isten akaratát arra a napra vonatkozóan. Utána pedig az Ő jelenlétében marad a nap további részében, és minden tevékenység végzése közben. 
Ahol jelen van valaki, aki hisz a mennyei akaratban, tulajdonképpen az élő Isten egyik imádója van jelen. A legtöbb esetben lehetőségünk van arra is, hogy napi teendőink végzésével egy időben hallgassuk Isten Igéjét. Például meghallgathatunk hangfelvételeket az autóban  vagy  a  munkahelyen  (ha  erre  van  lehetőség).  Bibliai  üzeneteket  akár  te  is  rögzíthetsz különböző készülékeken, amelyeket zenei kísérettel meghallgathatsz. Alkalmas és alkalmatlan időben szívd magadba az Igét, s bármikor valld meg a szeretetteljes Megváltót.  
Szeretnék egy másik észrevételt is tenni. Mától kezdve próbáljunk meg teljes figyelmet fordítani az Igére, amikor valaki fölolvassa. Ugye, hogy odafigyelsz, amikor felcsendül a nemzeti himnusz? Nem kellene hasonlóképpen tennünk az Igével is?

Találkozás 
Fölvetted-e már a kapcsolatot azzal a hét személlyel, akiket szeretnél bevonni a 40 reggelen át tartó közbenjárói tervedbe? Ne vesztegesd az időt, a Szentlélek dolgozni fog, te pedig az általa felhasznált eszköz leszel, hogy Ő eljusson szeretteid szívéhez. 
Ne feledd: Számunkra a legnagyobb kihívás ebben az elvilágiasodott társadalomban a bibliai elvek alapján hinni és cselekedni. Éppen  ezért  minél több időt töltesz Isten Igéjének hallgatásával, annál jobban fogsz növekedni lelkileg.

Isten azért teremtett, hogy kapcsolatot ápolj Vele 
A mai tevékenység során gyakorolj négy módszert, amely által szívedben őrizheted Isten Igéjét: memorizálás, dicsőítés, írás és bizonyságtevés.
Gyakorlat:
1.     Ha egy adott pillanatban Biblia nélkül maradnál, emlékezetből el tudnád ismételni  azokat  a  szövegeket,  amelyek  kifejezik  hited  indítékait?  Könnyen  tudsz idézni szövegeket a szombatkezdési áhítaton?
2.     Ajánlom, válassz még most egy zsoltárt vagy egy bibliai igeszakaszt, próbáld  egy ének dallamára átültetnia a szöveget, és énekeld el Istennek. Például a 100. zsoltár megfelelő lehet erre  a célra .
3.     Miután elénekelted a zsoltárt, írd le a szövegét egy papírlapra. Jegyezd fel azokat a gondolatokat, amelyek még eddig nem merültek fel benned olvasás vagy éneklés közben.
4.     Ha a nap folyamán találkozol valakivel, beszélj az általad megtanult igeszakaszokról és az Isten Igéjéből kapott üzenetekről. 

Isten terve ma az életemben

A következő üzenetet kaptam Istentől a mai napra:

________________________________________________________________ _______________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________

Mit vár el tőlem Isten:
________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

Isten terve a mai napomra

Reggel: __________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

Délben: __________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________

Este: Korábban térjek nyugovóra, _____________________________________ ___________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

Személyek, akikért imádkozom:
1.  _____________________________
2. _____________________________
3.  _____________________________
4.  _____________________________
5.  _____________________________
6.  _____________________________
7.  _____________________________
8. _____________________________
9. _____________________________
10. ____________________________

Jegyzetek ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése