2019. január 9., szerda

10 napos imaközösség - 1. nap szerda - január 9

1. nap – Tudni és hinni
 „Hát elfeledkezhet-e az anya gyermekéről, hogy ne könyörüljön méhe fián? És ha ő el is feledkezne, én nem feledkezem el rólad!” (Ézs 49:15, ÚRK)

Megértheti-e egy gyermek teljesen az Isten szeretetét, ha földi apjának szeretetét sohasem érezte? Az én életemben ez egy nagyon bonyolult kérdés. Nekem négy apám volt. A vér szerinti apám még akkor elhagyta anyámat, amikor ő várandós volt velem. Mélységesen megéltem az ő elutasítását. Az anyám második férje alkoholista volt, és nagyon erőszakos. Egy alkalommal a gyilkosságot is megkísérelte anyám ellen. A következő mostohaapám kedves volt, de kapzsi. Két barátjával szövetkezve kiraboltak három bankot. Börtönben kötött ki, és anyám elvált tőle.
A gyermekéveimre bármit lehet mondani, csak azt nem, hogy szépek voltak. Állandó bizonytalanságban voltam, alacsony önértékeléssel, szeretet nélkül nőttem fel. Az iskolában nem tudtam baráti kapcsolatokat kialakítani. Tizenévesként mindent megtettem azért, hogy kortársaim elfogadjanak, de a szeretetéhségem következtében még üresebbnek és magányosnak éreztem magam. Nem tudtam, hogy mennyei Atyám azon dolgozott közben a színfalak mögött, hogy betöltse ezt az űrt. „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek… neveden szólítottalak, enyém vagy!” (Jer 1:5; Ézs 43:1, ÚRK). „Atyátok leszek, ti pedig fiaimmá és leányaimmá lesztek – azt mondja a mindenható Úr” (2Kor 6:18, ÚRK). „Ha apám és anyám elhagynának is, az ÚR magához vesz engem.” (Zsolt 27:10).
Amikor 19 éves voltam, egy barátom elhívott a gyülekezetébe egy keresztény koncertre. A zenekar egyik tagja felhívást intézett a jelenlévőkhöz. „Ha az életed üres és egyedül érzed magad, adnál-e Jézusnak egy esélyt?” Ezek a szavak és a zene megérintették a szívemet, és válaszoltam a hívásra. Előre mentem, és elfogadtam Jézust Megváltómnak. 
János evangéliumát olvastam éppen, amikor rábukkantam erre a kifejezésre: „mert maga az Atya szeret titeket” (Jn 16:27, a). Ez nagyon megdöbbentett! Arról hallottam, hogy Jézus szeret engem, de az Atya? Hihetek én ebben? Csak annyit tudtam az Atya Istenről, hogy jó messze van tőlem, valahol a mennyben, és Ő lát mindent, amit teszek. Féltem tőle. Ahogy olvastam a Szentírást, beleszerettem Jézusba. Jézus azonban azért jött, hogy bemutassa nekünk az Atya szeretetét. Amikor Filep azt mondta: „Uram, mutasd meg nekünk az Atyát!”, Jézus ezt válaszolta: „Annyi idő óta veletek vagyok, és még sem ismertél meg engem, Filep? Aki engem látott, látta az Atyát” (Jn 14:8-9).
El kellett fogadnom, hogy az Atya valóban szeret engem Fián, Jézus Krisztuson keresztül. „Az Istenhez való közeledés első lépése: felismerni és hinni »Istennek irántunk érzett szeretetét« (1Jn 4:16), mert szeretetének vonzereje késztet bennünket arra, hogy hozzá járuljunk” (Gondolatok a Hegyi beszédről. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 93. o.).  „Az Isten pedig a mihozzánk való szerelmét abban mutatta meg, hogy mikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt” (Róm 5:8). Továbbá: „Minthogy az Isten volt az, a ki Krisztusban megbékéltette magával a világot, nem tulajdonítván nékik az ő bűneiket” (2Kor 5:19).
Amikor megértettem, hogy Isten feltétel nélkül szeret engem, erőt nyertem ahhoz, hogy megbocsássak a földi apáimnak is az elhanyagolásért. Isten az ő kegyelméből segített, hogy továbblépjek. Már tudom, hogy van egy mennyei Atyám, én pedig a Magasságos Istennek, a királyok Királyának vagyok a lánya. Mennyei Atyánk megérti, hogy nekünk, embereknek szükségünk van a szeretetre és az elfogadásra. Nem feledkezett meg rólam sem.
De mi a helyzet a negyedik apámmal? 11 éves voltam, amikor az édesanyám újra férjhez ment. Mivel addig az összes férfi elhagyott bennünket, kissé kételkedtem abban, hogy ő marad-e. És maradt. Elfogadtam őt, és úgy szerettem mintha a saját, vér szerinti apám lenne. Ő adta meg nekem azt a biztonságot és szeretetet, amit minden apának kellene. Az édesanyám már meghalt, de az apám most is az életem része.
Egy apa többet jelent, mint vér szerinti származást.
Mi a helyzet veled? Téged elhagyott valaha valamelyik szülőd vagy családtagod? Vágysz az elfogadásra és biztonságra? Sóvárogsz arra, hogy valaki feltételek nélkül szeressen? „Legyetek összeköttetésben az élő Istennel, akkor erősen fogja kezeteket, és nem ereszti el. Ismerjétek fel Isten irántunk érzett szeretetét, és higgyetek abban! Majd meggyőződtök róla, hogy ez a végtelen szeretet áthatolhatatlan védőbástya, amelyen elakad Sátán minden terve és támadása. »Erős torony az Úrnak neve, ahhoz folyamodik az igaz, és bátorságos lészen« (Péld 18:10)” (Gondolatok a Hegyi beszédről, 106. o.).

A közös ima javasolt formája
Dicsőítés
·          Atyánk, dicsőítünk téged azért, hogy Te először szerettél bennünket.
·          Dicsőítünk azért, hogy vonzol bennünket szereteteddel.
·          Dicsőítünk azért, hogy gondoskodásod sosem szűnik meg.
·          Urunk, dicsőítünk téged gyógyító hatalmadért.

Bűnvallás és a bűn feletti győzelem kérése
·          Urunk, kérünk, bocsáss meg nekünk minden bűnt, ami visszatart bennünket attól, hogy mélyebb tapasztalatra jussunk veled! (Töltsünk pár percet személyes, csöndes imával, és engedjük a Szentléleknek, hogy vizsgálja meg szívünket és mutasson rá minden bűnre, amit személyesen, titokban szükséges bevallani Istennek, nem pedig nyilvánosan.)
.
Könyörgés és közbenjárás
·          Urunk, úgy imádkozunk hozzád, ahogyan Pál tette Ef 3:17-19 verseiben.; hogy találj állandó otthonra a szívünkben, amint megtanulunk bízni benned; hogy mélyen meggyökerezzünk a te szereteted talajában; hogy megértsük szereteted szélességét, hosszúságát, mélységét és magasságát; hogy beteljesedhessünk az Isten egész teljességéig.
·          Kérünk, hogy tölts be szereteteddel, és tégy bennünket lelkessé, hogy szereteteddel másokat is hozzád vonzzunk!
·          Imádkozunk azokért a családokért, akiknek világát a káosz, a szomorúság és a zűrzavar tölti be.
·          Kérünk, áldd meg a több százezer missziós törekvést szerte a világon 2019-ben. Különösen imádkozunk a teljes tagbevonás programjaiért Indiában (2019 június), és Pápua-Új Guineában (2020 május).
·          Imádkozunk azokért a gyülekezeti tagokért, akik üldöztetést és börtönt szenvednek el hitük miatt.
·          Imádkozunk a lelki megújulásért a hetednapi adventista fiatalok között, akik világi egyetemekre járnak szerte a világon. Add, hogy kreatív és élettel teli követeid legyenek!
·          Imádkozunk a Föld lakónak 69%-áért, akik még nem kaptak tiszta képet Jézusról.
Urunk, imádkozunk azért a hét (vagy több) emberért, akik a személyes imalistáinkon vannak. Add, hogy engedjenek a Szentlélek munkájának életükben!
·          Imádkozunk a jelenlevők személyes szükségleteiért is.
Hálaadás                                                                                 
·          Urunk köszönjük azokat a személyeket (nevezzük meg konkrétan őket), akik szerettek és támogattak bennünket életünk során.
·          Köszönjük, hogy kezed már akkor rajtunk volt, amikor még meg sem születtünk (Zsolt 139:13).
·          Uram, köszönöm, hogy ha egyedül én lettem volna a földön, Te akkor is meghaltál volna értem! (Lásd: Krisztus példázatai. Budapest, 1999, Advent Kiadó, 125. o.)
·          Köszönjük, hogy megválaszolod imáinkat, mielőtt még kértük volna tőled!
Javasolt énekek:  Te csak az Istennek országát keresd (kottás ének); Vonj engem Jézus (HÉ 200); Jézus szeretetéről énekelek (HÉ 432)

Ígéretek, melyeket igényelhetünk, amikor imádkozunk
·          „Mert maga az Atya szeret titeket, mivelhogy ti szerettetek engem, és elhittétek, hogy én az Istentől jöttem ki” (Jn 16:27).
·          „A messzeségből is megjelent nekem az ÚR: örök szeretettel szeretlek, azért vonzottalak kegyelmemmel” (Jer 31:3, ÚRK).
„Lássátok milyen nagy szeretetet adott nékünk az Atya, hogy Isten fiainak neveztetünk! A világ azért nem ismer minket, mert nem ismerte meg Őt” (1Jn 3:1). 

Imacélok

  • ·          Kérünk, áldd meg a világszéles missziós kezdeményezéseket ebben az évben! Különösképpen a Teljes Tagbevonással kapcsolatos erőfeszítésekért imádkozunk Indiában (2019 június) és Pápua-Új Guineában.
  • ·          Imádkozunk adventista testvéreinkért, akik üldöztetést vagy bebörtönzést szenvednek el hitükért.
  • ·          Imádkozzunk lelki megújulásért a hetednapi adventista fiatalok számára, akik világi főiskolákon és egyetemeken tanulnak szerte a világon! Imádkozzunk azért, hogy lelkes követei és misszionáriusai legyenek Krisztusnak!
  • ·          Imádkozunk a Föld népességének 69%-áért, akik sosem hallottak tiszta igazságot Jézusról.
  • ·          Imádkozzunk azért a 63 millió emberért, akik a volt Szovjetunió 28 még el nem ért nagyvárosában élnek (Euro-Ázsiai Divízió)!
  • ·          Imádkozzunk, hogy Isten hívjon el bátor misszionáriusokat, akik a Közel-Kelet 20 országának 746 népcsoportjában lennének készek dolgozni!
  • ·          Imádkozzunk az Ezer misszionárius mozgalomértaz Észak-Ázsiai-Csendes-Óceáni Divízióban, és a Dél-Ázsiai-Csendes-Óceáni Divízióban! Azokért a fiatalokért, akik Taiwanon, Kínában, Oroszországban és Burmában szolgálnak, kérjük, hogy kapják meg a Szentlélek keresztségét és erejét az Úr munkájának végzéséhez.
  • ·          Imádkozzunk adventisták tömeges jelentkezéséért, akik készek szolgálni Istennek azáltal, hogy szeretik embertársaikat és szívesen tesznek bizonyságot más kultúrákból és vallási háttérből származó embereknek!
  • ·          Kérünk, hívj el modern kori valdens gondolkodású diákokat, akik készek szolgálni neked nehéz helyeken is!
  • ·          Kérünk, imádkozzatok a Dél-Ázsiai-Csendes-Óceáni Divízió 41 legkevésbé elért városában élő 202 millió emberért, hogy megismerhessék Jézust!
  • ·          Imádkozzunk minden helyi gyülekezet/unió szombatiskolai/személyes szolgálatok osztályának vezetőjéért, mert ők arra törekszenek, hogy missziólehetőségeket keressenek a közvetlen lakókörnyezetben a szeretetteljes szolgálat, a bibliaórák és személyes bizonyságtételek segítségével. 
  • ·          Kérünk, áldd meg az ADRA szolgálatát, amint a szegények és elfeledettek megsegítésén dolgoznak!
  • ·          Imádkozunk a Dél-Csendes-Óceáni Divízió 6 el nem ért városában élő, 16 millió emberért. Imádkozunk a Szentlélek naponkénti keresztségéért azok számára, akik szeretettel tesznek bizonyságot a még el nem ért embertársaiknak.
  • ·          Imádkozunk a Szentlélekért, hogy segítsen felfedezni, hogyan érhetnénk el azt a 406 millió embert, akik az Észak-Ázsiai-Csendes-Óceáni Divízió 105 legkevésbé elért városában élnek!
  • ·          Áldd meg, kérünk, a Kápláni Szolgálatok Osztályát, akik káplánokat és érdeklődő tagokat vonnak be a börtönben sínylődő rabok szolgálatára!
  • ·          Kérünk, növeld a szombatiskolai látogatottságot az egész világon! Áldd meg a tanítókat, és helyezd a szívükre, milyen fontos a munkájuk, amit a gyermekekért és felnőttekért végeznek!
  • ·          Urunk, add, hogy szerte a világon lássuk a te vezetésedet a befolyásközpontokkal az egészségügyi, családok számára szervezett misszióval és a cserkészettel kapcsolatban!
  • ·          Imádkozunk, hogy egyre több fiatal felnőtt vegyen részt a nagyvárosi misszióban.
  • ·          Imádkozunk, hogy segíts szeretni és támogatni a frissen keresztelt tagjainkat!
  • ·          Urunk, kérünk, mutasd meg nekünk, hogyan juttassunk el egyre több, a jelenvaló igazságról szóló irodalmi terméket (nyomtatott és elektronikus formában) a környezetünkben élőkhöz! Imádkozunk, hogy az emberek olvassák azokat, és a Szentlélek győzze meg őket a bibliai igazságokról.
  • ·          Urunk, imádkozunk, hogy oltalmazd a veszélyes helyeken szolgáló misszionáriusokat.
  • ·          Kérünk, hívj el könyvevangélistákat, diákönkénteseket, írókat, médiaszakembereket és anyagi támogatókat, hogy terjesszék a reménység és élet szavait!
  • ·          Imádkozunk a 8 028 adventista oktatási intézményben tanuló, csaknem 2 millió diákért. Kérünk, add, hogy ezekbe az iskolákban mindig a te Igéd alapján tanítsanak, és misszióra, valamint szolgálatra vezessék a diákokat!
  • ·          Urunk, adj bölcsességet, hogy elérjük a szekuláris társadalmakban élő embereket is, akiket nem érdekel a vallás. Add, hogy Szentlelked rombolja le a válaszfalakat a világi szívek körül!
  • ·          Imádkozunk az ázsiai népcsoportokban élő, még el nem ért emberekért, beleértve a muzulmánokat, a buddhistákat és a hindukat. Sokan közülük egyáltalán nem hallották még Jézus nevét. Adj különleges bölcsességet, hogyan töltsük be az ő szükségleteiket!
  • ·          Segíts, ha olyan embereket kell elérnünk, akiket megkötöz a démonimádás, a bálványimádás, az animista hit bármely formája! Segíts megérteni az ő világlátásukat, és bemutatni őket a személyes Megváltónak!
  • ·          Urunk, kérünk, lelkesítsd a hetednapi adventistákat az egész világon, hogy úgy imádkozzanak, mint még eddig soha! Segíts, hogy együtt könyörögjünk a Szentlélek késői esőjéért. Imádkozunk Jóel 2, Hóseás 6 és ApCsel 2 ígéreteinek a teljesedéséért.
  • ·          Imádkozzunk a Dél-Afrikai-Indiai-Óceáni Divízió 18 országában élő 541 népcsoportért! Kérünk, vezesd el őket a bibliai igazságokra!
  • ·          Mutasd meg nekünk, hogyan gondoskodjunk a menekültek gyakorlati és lelki szükségleteiről! Hadd legyen arról ismert az egyházunk, hogy minden embert szeretünk, tekintet nélkül arra, kik ők, és honnan jöttek.
  • ·          Add, hogy a te egyházad hűségesen és teljességgel hirdesse Jelenések 14 Hármas angyali üzenetét. Adj bölcsességet, hogy Krisztus igazságát ezen üzenet központjává tegyük!
  • ·          Arra kérünk, hívj el városi misszionáriusokat, hogy gyülekezeteket alapítsanak az Inter-Európai Divízió 20 országának mintegy 806 népcsoportjában!
  • ·          Kérünk, hívd el munkások seregét arra, hogy gyülekezeteket alapítsanak az Inter-Amerikai Divízió 38 országának 948 népcsoportjában!
  • ·          Kérünk, taníts meg arra, hogyan tudjuk alapvető hitelveinket világosan, kreatívan, és biblikus hitelességgel bemutatni! Legyen Jézus szeretete mindennek középpontjában, amit hiszünk!
  • ·          Kérünk, Urunk, készíts fel fiatalokat, akik gyülekezeteket alapítanának az Észak-Amerikai Divízió 9 országának 789 népcsoportjában!
  • ·          Kérünk, készíts fel önkénteseket, akik az Izraeli Misszióterületen élő 70 népcsoportnak szolgálnának!
  • ·          Kérünk, hívj el orvosmisszionáriusokat, hogy gyülekezeteket alapítsanak a Kelet-Közép-Afrikai Divízió 11 országában! 
  • ·          Kérünk, hívj el imaharcosokat, hogy közbenjárjanak a Dél-Ázsiai Divízió 4 országának 2 568 népcsoportjáért! Különösképpen megemlékezünk az indiai Remény Televízióról, és az ázsiai Vakok Iskolájáról, amit önkéntesek hoztak létre.
  • ·          Imádkozunk a Dél-Ázsiai-Csendes-Óceáni Divízió területén működő kiadóhivatalokért.
  • ·          Imádkozunk, hogy teljesítsd be rajtunk Zsolt 32:8 ígéretét, amint részt veszünk a Tíznapos imaalkalom missziós kihívásában.
  • ·          Kérünk, add, hogy családjaink bemutassák a te szeretetedet otthon és a környéken lakók számára is! Kérünk, adj összhangot otthonainkba, gyógyítsd meg az összetört kapcsolatokat, védd meg a sebezhetőket a visszaélésektől, és nyilvánítsd ki megszentelő hatalmadat a látszólag reménytelen helyzetekben!
  • ·          Bár a gyülekezeti tagjaink, a lelkészek és a vezetők szerte a világon az Igéből táplálkoznának! Bár téged keresnénk mindnyájan nap mint nap személyes imában! Emlékeztess arra, hogy nélküled semmit sem tehetünk!
  • ·          Kérünk, hívj el ápolónőket, orvosokat, hogy új gyülekezeteket alapítsanak a Nyugat-Közép-Afrikai Divízió területén lévő 22 ország 1978 népcsoportjában!
  • ·          Imádkozunk a Transz-Európai Divízió területén a 19 legkevésbé elért városért, ahol 49 millió ember él.
  • ·          Könyörgünk a gyermekeinkért. Kérünk, adj erőt nekik, hogy bátran megálljanak, amikor akadályokkal és nyomással találják szemben magukat! Segítsd őket bölcs döntésekre, s hogy kiálljanak az igazságért (Ézs 44:3-4)!
  • ·          Taníts minket Krisztus önzetlen életének példáját követni, amikor a hozzánk közel álló emberek napi szükségleteiről gondoskodunk! Képesíts bennünket arra, hogy egészségügyi misszionáriusként, civil önkéntesként a szükségben lévők barátaiként szolgáljunk!
  • ·          Urunk, add, hogy az egyszerű kegyesség hatalmas ébredése söpörjön végig egyházadon az utolsó napokban! Álljunk ki az igazságért, szakadjon bár az ég!
  • ·          Urunk, add, hogy megtanuljuk, hogyan lehet bizonyságot tenni a muzulmán embercsoportoknak! Imádkozunk, hogy meghallgassák kegyelmed üzenetét, és válaszoljanak rá
  • Imádkozunk, hogy Japánban az elmúlt évi Teljes tagbevonás kezdeményezések idején elvetett magvak kikeljenek, és gyümölcsöt hozzanak az emberek lelkében! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése