2019. január 12., szombat

10 napos imaközösség - 4. nap SZOMBAT - január 12

10 nap imádságban 2019
Egy mélyebb tapasztalat

4. nap – Az átadás értéke
 „Mondom nektek, hogy ugyanígy nagyobb öröm lesz a mennyben egy megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igaz emberen, akinek nincs szüksége megtérésre!  (Lk 15:7, ÚRK)

A fiú egy favágó otthonában nőtt fel, legfiatalabbként négy gyermek közül. Testvérei sokkal idősebbek voltak, már önálló életük volt, apja és anyja pedig egy kocsmát vezettek a városban. Eddie gyakran volt egyedül. A helyi mozi volt a második otthona hétvégeken, és a dupla film után is sokszor az üres házba tért haza. Néha a családi autóban ült még olyankor is, amikor más hétévesek már rég az igazak álmát alusszák, és sírt az anyja után, hogy jöjjön ki végre, és vigye haza.
Amikor Eddie 14 éves volt, az anyja megtért hetednapi adventista keresztény lett, és a dolgok drámai módon megváltoztak. Ahelyett, hogy a kocsmát támogatta volna, imaórákra és istentiszteletekre kezdett járni. Eddie is csatlakozott az egyházhoz anyjával együtt, és egyházi iskolában folytatta tanulmányait. Ám mire 17 éves lett, elvesztette az érdeklődését az egyház iránt. Két évvel később katonai szolgálatra jelentkezett. A lelkész bátorította, hogy keresztelkedjen meg újra, mielőtt a veszélyes csatákba vonul. Ez jól hangzott, úgyhogy Eddie beleegyezett, hogy megteszi, amikor újra eltávozáson lesz. Másodszor is végigtanulmányozta az Adventista Egyház hitelveit. Ez elméleti tudást biztosított ugyan, de továbbra sem ismerte Jézust.

Eddie számára nagy kihívás volt, hogy megfeleljen az egyház követelményeinek. Belefáradt, hogy csak próbálkozott a kereszténységgel, egyházasdit játszott, próbált engedelmeskedni. Nem volt ereje keresztényi életmódot folytatni, és visszatért régi útjaira. Mi hibádzott? „Sokan vannak, akik azt állítják, hogy Istent szolgálják, de mégis saját erejükből akarják parancsolatait megtartani, jellemüket átalakítani és üdvösségüket biztosítani. Szívüket nem készteti Krisztus szeretetének mélységes tudata, hanem azért igyekeznek az Istentől rájuk bízott keresztényi kötelességeket teljesíteni, hogy a mennyet kiérdemeljék. Ily vallásnak nincs semmi értéke. A Krisztusról való vallástétel, iránta való mélyebb szeretet hiányában üres beszéd csupán, értelmetlen külsőség és szolgai járom” (Jézushoz vezető út. Budapest, 1999, Advent Kiadó, 35. o.).

Eddie édesanyja és nővére egy egész éjszakás imaalkalmon vettek részt a gyülekezetben, szilveszter éjszakáján. Konkrétan Eddie-ért imádkoztak. A választ láthatták az elkövetkező hetekben, amikor a fiú számára minden rosszra fordult. Elvesztette a barátnőjét, a munkahelyét, az autóját. Miért esik szét az egész világom? – gyötrődött magában Eddie. Miután egy éjszakán át ivott a barátaival, Eddie részegen tántorgott haza. Felkiáltott: „Isten, ha létezel, szükségem van rád! Sokat tudok rólad, de most meg akarlak ismerni!” Egy édes, halk hang valahogy átjutott borgőzös elméjébe. „Valóságos vagyok, és szeretlek téged!” Ez összetörte a szívét. „Hogyan szerethetsz engem azok után, ahogyan éltem?” – tette fel a kérdést. „Belefáradtam már mindenbe. Kérlek, add, hogy valódi kereszténnyé váljak! Téged akarlak szolgálni az életem hátralévő részében, de nem tudom magamtól megtenni.”

Azon az éjszakán Eddie átadta életét Jézusnak, és elfogadta őt Urának és Megváltójának. Hittel elfogadta, hogy bűnei megbocsáttattak, és most már új teremtés lett Krisztus Jézusban, a régiek elmúltak. Ezzel az egyszerű lépéssel, hogy elhitte Isten ígéretét, lehetővé vált, hogy a Szentlélek dolgozzon a szívében. Új élet kezdődött, és Eddie már nem fordított hátat Istennek.

„Nos, ha Jézusnak adtátok át magatokat, ne vonuljatok vissza és ne távolodjatok el tőle, hanem mondjátok napról napra: »Én Krisztusé vagyok, teljesen neki adtam magamat.« Kérjétek, hogy Lelkét adja néktek, és hogy kegyelmében megtartson benneteket! Valamint az Istenben való hit és néki való teljes odaadás által lehettek gyermekeivé, hasonlóképpen egész életeteknek bele kell olvadni az Ő életébe. Az apostol figyelmeztetése így szól: »Azért, amiképpen vettétek a Krisztus Jézust, az Urat, akképpen járjatok őbenne«" (Kol 2:6)” (Jézushoz vezető út, 41. o.).
Eddie olvasni kezdte a Bibliát, és megtanult imádkozni. Miközben tanulmányozta a Szentírást és egyre többet tudott meg Jézus életén keresztül az Isten szeretetéről, élete kezdett átalakulni. Az életmódbeli döntések, amik korábban boldoggá tették – dohányzás, ivás, egyebek – már nem jelentettek számára semmit.

Eddie-nek az édesanyja javasolta, hogy olvassa a Jézushoz vezető út c. könyvet, az majd segít neki az új úton. Eleinte nehezen haladt vele, gondolatai folyton elkalandoztak, de amint kitartóan olvasta, egyszerre csak egy oldalt, a könyv kezdett nagyon értékessé válni számára. Megtalálta lapjain az Isten szeretetét, és hittel elfogadta, hogy az Isten ígéretei neki is szólnak. Végre békességre talált.

A közös ima javasolt formája

Dicsőítés
·          Istenünk, dicsőítünk téged azért, hogy Te nem adod fel, mindenkiért a végsőkig küzdesz.
·          Dicsőítünk téged azért, hogy csodálatosan dolgozol földi gyermekeidért.
·          Dicsőítünk az örömért, amit jelenlétedben találunk, s azért, hogy remény és biztos jövőt adsz nekünk.  
Bűnvallás és a bűn feletti győzelem kérése
·          Urunk, kérünk, bocsáss meg, ha olyan dolgokhoz ragaszkodunk, amelyek elválasztanak tőled!
·          Bocsáss meg azokért az alkalmakért, amikor saját erőnkből próbáljuk megélni keresztényi életünket!
·          Megvalljuk, hogy személyes tapasztalatra van szükségünk veled, nem csak elméleti tudásra.
Könyörgés és közbenjárás
·          Urunk, segíts, hogy teljesen átadjuk neked a szívünket, és Igéddel összhangban élhessünk!
·          Kérünk, keresztelj meg minden nap a te Szentlelkeddel, és tégy szorgalmasabbá, hogy megnyerjünk neked embereket!
·          Imádkozunk szeretteinkért, akik elhagyták a hitet. Emlékeztesd őket arra, hogy milyen az, amikor közösségben vannak veled, és add, hogy vágyjanak erre újra! Segíts, hogy érezzék és elfogadják szeretetedet és megbocsátásodat!
·          Kérünk, töltsd be ígéretedet, amit Jóel 2:25-ben adtál, hogy helyreállítod mindazt, amit a sáskák megettek az életünkben és szeretteink életében. Adj nekünk hitet s bizalmat abban, hogy Te megtartod szavadat!
·          Imádkozunk a Dél-Csendes-Óceáni Divízió területén lévő, 6 legkevésbé elért városért, s az ott élő 16 millió emberért. Imádkozunk a Szentlélek naponkénti keresztségéért azok életében, akik szeretettel tesznek bizonyságot a még el nem ért embereknek.
·          Imádkozunk, hogy a Szentlélek adjon bölcsességet ahhoz, hogyan érjük el az evangéliummal az Észak-Ázsiai-Csendes-Óceáni Divízió területén a 105 legnagyobb, még el nem ért várost, s az ott élő 406 millió embert.
·          Kérünk, áldd meg az Adventista Káplánok Szolgálatát, amint káplánokat és az e szolgálat iránt érdeklődő laikusokat küldenek a börtönben sínylődő rabokhoz.
·          Urunk, imádkozunk azért a hét (vagy több) személyért, akik a személyes imalistáinkon szerepelnek. A te Szentlelked formálja át az ő elméjüket és szívüket.
·          Imádkozunk a jelenlevők személyes szükségleteiért is.
Hálaadás                                                                                 
·          Köszönjük Urunk, hogy hogy nekünk adtad Szentlelkedet, aki elvezet minket minden igazságra!
·          Köszönjük, Urunk, hogy olyan módon készíted elő imáinkra a választ, ami számunkra láthatatlan.
·          Urunk, már előre megköszönjük neked, hogy válaszolsz imáinkra, nem mintha mi méltók lennénk rá, hanem mert Jézus méltó.
·           
Javasolt énekek: Emeld fel szemed Jézusra; Tudom és érzem, Jézus enyém (HÉ 187) Ne én, de Krisztus (HÉ 215); Átadom ma életemet (kottás ének)

Ígéretek, amelyekre hivatkozhatunk, amikor imádkozunk:
·       „Ez az a bizodalom, amellyel iránta vagyunk, hogy ha kérünk valamit az ő akarata szerint, meghallgat minket. És ha tudjuk, hogy meghallgat bennünket, akármit kérünk, azt is tudjuk, hogy már megkaptuk, amiket kértünk tőle” (1Jn 5:14-15).
·       „Kigyógyítom őket hűtlenségükből. Szeretem majd őket ingyen kegyelemből, mert elfordult róluk haragom” (Hós 14:4, ÚRK).
·       „Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket a megtérésre” (Lk 5:32).
„És szíveteket szaggassátok meg, ne ruháitokat, úgy térjetek meg az Úrhoz, a ti Istenetekhez; mert könyörülő és irgalmas ő; késedelmes a haragra és nagy kegyelmű, és bánkódik a gonosz miatt” (Jóel 2:13). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése