2020. január 7., kedd

10 NAP IMÁDSÁGBAN 2020 - 1. nap SZERDA

10 nap imádságban 2020
Keressük és kérjük Isten Szentlelkét!
1. nap – Szükségünk van a Szentlélekre
 „De erőt kaptok, amikor a Szentlélek eljön rátok, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában és a föld legvégső határáig” (ApCsel 1:8, ÚRK)

„Ha tehát a Szentlélek az erő közvetítője, akkor miért nem éhezzük és szomjúhozzuk a Lélek adományát? Miért nem beszélünk erről, és miért nem tesszük imáink és prédikációink tárgyává? Az Úr készségesebben adja Szentlelkét azoknak, akik Neki szolgálnak, mint ahogy a szülők adják gyermekeiknek ajándékaikat. Krisztus minden munkása naponta könyörögjön Istenhez a Lélek keresztségéért” (Ellen G. White: Az apostolok története. Budapest, 1978, H. N. Adventista Egyház, 34. o.)
Mielőtt megszereztem volna teológiai diplomámat az egyetemen, kezembe akadt az „Ők megtalálták a titkot” című könyv, V. Raymond Edman tollából. A könyv húsz keresztény férfi és nő életét foglalja össze, akik mindnyájan lelki válságot éltek át életük bizonyos pontján, ami őszinte megtérési élményhez vezetett. Ezt végül a Szentlélek kitöltetése követte. Így lettek azzá, akik lettek, és vezettek milliókat Krisztushoz, mert betöltötte őket a Szentlélek. Miközben elgondolkodtam életemen, mint férj, újdonsült apa és leendő lelkipásztor, egyetlen megjegyzést írtam a könyvbe: „Nekem is szükségem van a Szentlélekre.” Azóta legfontosabb célkitűzésemmé tettem, hogy fenntartsam megtérési tapasztalatomat, törekedjek a Szentlélek általi, biblikus keresztségre a bibliatanulmányozás, az engedelmesség, a bizonyságtevés és az imádság által. Lelkészi szolgálatom első évében történt, hogy meghívást kaptam: látogassam meg a gyülekezetünk pénztárosát, akinél rákbetegséget diagnosztizáltak. Imádkoztunk, megkentük Őt olajjal, ahogyan a Biblia mondja. Néhány nap múlva túláradó örömmel újságolta ez a hittestvérünk, hogy teljesen meggyógyult a betegségből! Azóta tudom, hogy Isten meghallgatta imáimat és elfogadta törekvéseimet, hogy érte éljek. Mi a helyzet veled? Neked is szükséged van a Szentlélekre az életedben?

Bibliaszövegek, melyek alapján imádkozhatunk
Pál egyszer megkérdezte az Efézusból érkező 12 férfit: „Kaptatok-e Szentlelket, amikor hívőkké lettetek?” (ApCsel 19:2, ÚRK). Mi hogyan válaszolnánk? Az efézusiak ezt mondták: „Hiszen még azt sem hallottuk, hogy van Szentlélek!”
•          Róm 8:16 – Amikor a Szentlélek eljön közénk, meg fogjuk vallani bűneinket és megkapjuk az üdvösség ajándékát Jézus által. Üdvbizonyosságunk lesz, mert Isten gyermekei vagyunk.
•          Ezékiel 36:25-27 – A Szentlélek jelenléte új szívet, új lelket teremt bennünk.
•          Jn 7:38-39 és Gal 5:22-23 – Amikor a Szentlélek betölt bennünket, a Lélek gyümölcse bőven terem az életünkben, és Isten jelleme akár az élő víz folyama, úgy árad és ad erőt mindenkinek körülöttünk.
•          ApCsel 4:13, 31 – A Szentlélek bennünk lakozó jelenléte késztet és felhatalmaz arra, hogy hirdessük az evangéliumot annyi embernek, amennyinek csak lehetséges.
•          Jn 16:13 – Amikor a Szentlélek bennünk lakozik, éhezni fogjuk Isten Igéjét, szeretni fogjuk azt, és Isten általa elvezet minden igazságra. Ez az igazság nem csak a tények száraz ismerete, hanem Krisztus jelleme, aki maga az Igazság.
•          Róm 8:26-27 – Amikor a Szentlélek vezetése alatt imádkozunk, akkor imáinkban erő lesz, és sok csodálatos imameghallgatásban lesz részünk.
Jézus azt mondta, eljövetele előtt a keresztényeknek két csoportja lesz (Máté 25). „Akkor hasonló lesz a mennyek országa ahhoz a tíz szűzhöz, akik elővették lámpásaikat, és kimentek a vőlegény elé. Öt közülük okos volt, öt pedig balga” (Mt 25:1, ÚRK). A balgáknak nem volt elég olaja – ez a Szentlélek jelenlétének hiányára utal (Zak 4:1-6). Ezek a lányok azokat jelképezik, akik Jézus követőinek látszanak, pedig nem azok. Vallásosak ugyan, de nem lelkiek. Ezért mondja nekik Jézus, hogy „Nem ismerlek titeket!” Az öt okos lánynak sok olaja volt. Telve voltak Szentlélekkel, és őszinte kapcsolatuk volt Jézussal.
A tanítványok – Jézus Krisztus parancsára – Jeruzsálemben maradtak az Úr mennybemenetele után. „mindenkor a templomban voltak, és dicsőítették Istent” (Lk 24:53, ÚRK). Amikor nem a templomban voltak, akkor a felházban. „Ezek mindnyájan egy szívvel-lélekkel, kitartóan imádkoztak az asszonyokkal és Máriával, Jézus anyjával és testvéreivel együtt” (ApCsel 1:14, ÚRK). Tíz nappal később mindnyájan megkereszteltettek a Szentlélek erejével (Apostolok cselekedetei 2), és 3000 ember tért meg egy napon belül azon a helyen!

A közös ima javasolt felépítése és témái
·          Hálával jövünk eléd, Urunk, és téged dicsőítve jövünk udvaraidba. Nincsenek szavaink, amelyekkel megfelelően kifejezhetnénk, mennyire értékelünk téged, és mindazt, amit tettél értünk. Örömmel és alázattal tesszük hozzá emberi imádatunkat a bűntelen angyalok által felajánlott dicsőítéshez, akik mindig gyönyörködnek abban, hogy téged imádjanak!
·          Kérlek, Istenem, változtasd meg szívemet, és tedd igazzá! Tisztíts meg a bűntől, és készíts fel arra, hogy befogadhassam Szentlelkedet! (Zsolt 51:7, 10)
·          Urunk, hozz ébredést, és plántálj valódi kegyességet néped tagjainak szívébe, amit a Szentlélek gyümölcse hitelesít (Gal 5:22-23). 
·          Keresztelj meg minket Szentlelkeddel, és adj erőt, hogy hirdethessük az evangéliumot a sötétségben veszteglő világnak (ApCsel 1:5-8).
·          Kegyelmezz, ó, Urunk, családunknak, barátainknak, munkatársainknak, osztálytársainknak! Mentsd meg őket, és add, hogy segítőjük lehessünk ezen a téren (Mt 28:19-20).
·          Áldd meg a lelkészeket, tanítókat, evangélistákat, bibliamunkásokat és vezetőket egyházunkban, a Szentlélek erejével (1Tim 2:1-4).
·          Drága Urunk, mutasd meg szeretetedet azoknak, akik bántalmazást vagy üldöztetést szenvednek el, és adj nekik védelmet és szabadítást azok kezéből, akik vesztükre törnek (Zsoltárok 91)!
·          Kérünk, Urunk, áldd meg a több százezernyi missziós tevékenységet szerte a világon, amelyek 2020-ban kerülnek sorra! Különösen könyörgünk a Teljes Tagbevonás programjainak eredményességéért (2019 júniusa – India, 2020 májusa – Pápua Új-Guinea).
·          Imádkozzunk a föld népességének 69%-áért, akiknek még senki sem mutatta be tisztán és világosan Jézus személyét és szolgálatát!
·          Imádkozzunk az egykori Szovjetunió 28 legnagyobb, még el nem ért városáért, ahol 62 millió ember él (Euro-Ázsiai Divízió).
·          Imádkozzunk az ifjúságvezetőkért szerte a világon, akik hűségesen adják tovább örökségünket a következő generációnak: önazonosságunkat Krisztusban, hetednapi adventista missziónkat, és a vezetést a helyi gyülekezetekben.
·          Urunk, imádkozunk azért a hét (vagy több) emberért, akik az egyéni imalistánkon szerepelnek. Bár engednék, hogy a Szentlélek dolgozzon az életükben!
·          Helyi imakérések.

Javasolt énekek:  Isten drága, szent szerelme (HÉ 108); Elrejt az Úr szent szárnya oltalmába (HÉ 104); Itt a szívem, égi Atyám (HÉ 218)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése